fbpx

Borba za istinu u Grčkoj..Otkriven toksični otpad na plaži “Stratoni“(FOTO)

Kišni vikend u aprilu sa jakim vetrom bio je dovoljan da trajno uništi mit o „kristalno čistoj“ plaži Stratoni, koju opštinska uprava Aristotela projektuje kao turističku destinaciju. Kiša i jaki talasi dva dana 4-6. Aprila uklonili su s plaže površinski sloj peska i otkrili su ono što svi oni koji poznaju istoriju ovog naselja znaju da postoji ispod: silicijum i obogaćivački otpad iz susednog rudarskog postrojenja, tj. opasnog, toksičnog otpada koji je tokom mnogih decenija i do 1983. godine bio odbačen u more. Stvarno jezive fotografije s plaže Stratoni koje predstavljamo nesporni su svedoci stvarnosti koju stanovnici i turisti sistematski i kriminalno skrivaju.

Prema informacijama, opštinska uprava namerava da nastavi direktno sa takozvanim radovima na obnovi plaže, tj. Prekrivanjem čistog peska preko crnog, crvenog i žutog ukrućenog otpada – i to što pre, pre nego što ih mnoge „strane“ oči ugledaju i da se vidi tragična slika, pomaganje i zabrana kretanja zbog pandemije. I tako će Stratoni biti spreman da ovog leta dočeka turiste koje su pozvali opštinska uprava i Pre-Marathon Tourism Organization, turističkom kampanjom pod nazivom „Idi Stratoni“ (ovde). Da li će se „normalizacija“ vratiti? Redovnost laganja, obmana, sakrivanja opasnosti po život i zdravlje, kako bi se opet poslužilo lokalnim potrebama?

“Kažemo da se ovaj zločin konačno mora završiti. Povodom ovih slika još jednom ponavljamo stvarne podatke o plaži Stratoni. I neka svako preuzme svoje odgovornosti.“ – Navodi portal AntiGold Greece

Od 1950-ih do 1983, kruti otpad postrojenja (ostaci za obogaćivanje) bacao se direktno u more, ispred postrojenja. Deo obalnog područja Stratoni dužine 900 metara i širok 100 metara sastoji se od otpada za obogaćivanje, odnosno opasnog otrovnog sulfida sa vrlo visokim koncentracijama teških metala. Posebno je primetno da poslednjih decenija fabrika Stratoni nije uspela da odvoji gvozdeni pirit za proizvodnju koncentrisanog tržišta, kao ni odgovarajuća fabrika Olimpijada. Kao rezultat, sva gvožđa koja se nalaze u rudi, zaglađena i impregnirana su otrovnim hemikalijama, odbačena su zajedno s ostatkom otpada u more i deponovana u… „Stratoniou Central Plaza“.Efekti odlaganja morskog otpada danas su dokumentovani brojnim istraživanjima – najnovije F. Pappas i drugima, koja su zasnovana na uzorku ELKETHE za 2012. i 2014. godinu i objavljena u međunarodnim naučnim časopisima (ovde i ovde). .). Analize pokazuju veoma visoke koncentracije arsena, bakra, cinka, olova, mangana i radioaktivnih elemenata u morskim sedimentima severnog dela zaliva Ierissos, oko Stratonija – sa najvećim vrednostima zabeleženim odmah ispod merdevina. Prema N. Stamatis et al., 2001. (ovde), „severozapadna strana uvale Ierissos jedan je od najzagađenijih obalnih i cinkovih priobalnih ekosistema na istoku Sredozemlja“. KEPAMACH je u 2017. godini potvrdio visok sadržaj teških metala u morskom dnu i pesku na plaži.

Rizik od kontaminacije kupača od strane plivača povećava se na plažama, a najznačajniji rizik je da predškolci progutaju kontaminirano tlo. Iz razloga zaštite javnog zdravlja, od 1980. godine postoji opšta zabrana ribolova i sakupljanja školjkaša i iglokožaca u obalnoj zoni od objekata rudarske kompanije do Kourija i do nautičke milje na otvorenom.

Prema svim raspoloživim podacima, ova plaža je opasna po javno zdravlje i potpuno neprikladna za porodični odmor, sunčanje i plitko laskanje.

Naglašava se da teret morskog okoliša od rudarskih aktivnosti nastavlja do dan danas Hellenic Gold, koji u more odbacuje nedovoljno obrađen tečni otpad, sa sadržajem teških metala i fizikalno-hemijskim parametrima koji prelaze utvrđene granice. Sistematsko kršenje stanja životne sredine u vezi sa ograničenjima odlaganja tečnog otpada od strane preduzeća je potvrdilo i potvrdili su i inspektori za zaštitu životne sredine (ovde).

Dodavanje svežeg peska svake godine preko otpada predstavlja prikrivajuću intervenciju, koliko je blesavo i opasno neodgovorno kao i prvo odlaganje otpada tamo, jer se ponovo pojavljuje na površini sa prvim zimskim talasom.

Za znatnu, ali samo delimičnu obnovu obalne zone da bi se zaustavila opasnost po zdravlje, potrebne su drastične i posebno skupe mere, poput onih koje je TVKS Hellas prethodno opisao: uklanjanje materijala zemlje sa plaže na velikoj dubini i zamena zdravim materijalom, stabilizacijom podloge cementom i krečom i / ili izgradnjom zida duž plaže koji će sprečiti transport kontaminiranog materijala iz zone uticaja talasa na plaži.

Izrazom d3.67 JMC-a Odobrenje uslova zaštite životne sredine 201745/2011, Hellenic Gold je dužan da nastavi sa obnavljanjem obalnog fronta Stratoni, u kontekstu svojih recipročnih obaveza prema lokalnoj zajednici:

„Posebno za obalni front Stratonija, krajnju površinu i dubinu kopnenog plašta za obnovu treba odrediti odmah i nakon istraživanja i ispitivanja u području instalacije ili odlaganja, kako bi se utvrdila bilo koja opterećena zemaljska tela koja bi trebalo obnoviti. Komisija podnosi i usvaja tehnički izveštaj sa rezultatima istraživanja, ispitivanja i restauracije pod uslovom d1.39 pre početka restauratorskih radova “.Show less

Radovi nisu napredovali do danas, jer koncesija javne površine od 39 hektara plaže Stratoni (deo zamrljanog dela morske obale) nije završen od strane ETAD SA. opštini Aristotel. Međutim, preliminarna studija o „regeneraciji“ obalnog fronta koju je Hellenic Gold predstavio 2013. godine (ovde) – a potom je odobrilo Opštinsko veće – otkrilo se da kompanija nije imala nameru da se pridržava uslova KIA niti da potroši mnogo.

Bio je to jednostavan projekat „izloga“, za jednostavnu haubu najozbiljnijeg problema zagađenja plaže parkovima i stolovima, bez zadovoljavajućih projekata konsolidacije zagađene podloge tla.

Da li je Stratoni turistička destinacija sa ovom plažom?

Više od decenije, uz pomoć opštinskih vlasti, Stratoni pokušava da izbriše svoju istoriju. Svako pominjanje „problema“ plaže prestalo je. Opština, lokalna udruženja i blogovi sada otvoreno pozivaju ljude da rašire ručnik na tankom sloju peska koji prekriva opasni otpad i zarone u more. Tokom leta, Hellenic Gold organizuje opuštene i prijatne zabave na plaži za studente odeljenja Geološkog univerziteta koji ih pozivaju u svoje objekte za letnju praktičnu obuku, a da naravno, ne obaveštavaju svoje goste o tome gde se oni opuštaju u večernjim satima slušajući muziku i ispijajući pića.

Tokom 2010. godine, koristeći neadekvatnost utvrđenih standarda plivanja kvaliteta koji prate samo mikrobiološke i nehemijske parametre kao što su teški metali, tadašnja opštinska uprava za Stratonije je obezbedila „Plavu obalnu zastavu“, međunarodni simbol. Opozicija Opštinskog veća u to je vreme istakla da će „svako otkrivanje istine o plaži Stratoniou povući ostalih 13 Plavih zastava opštine, kao izazov njihovoj verodostojnosti“. Posle šest uzastopnih godina, plaža sa otpadom dobila je tri zvezde kao „odličnog kvaliteta“, Plava zastava je uklonjena sa Stratonija 2017. godine nakon žalbe „Opservatorija rudarskih aktivnosti“ obaveštavanja odgovornih za instituciju. objavljene studije koje dokumentuju zagađenje. Helensko društvo za zaštitu prirode (EEPF) odlučilo je da ne preda Plavu zastavu Stratoniju sve dok pismeno ne potvrdi nadležni organ da prisustvo visokih koncentracija teških metala na obali ne predstavlja rizik za javno zdravlje.

Odbor za promociju turizma opštine Aristotel nije informisao sadržaj prisustva opštine na određenoj turističkoj izložbi i njeno mišljenje nije traženo, jer je ovo područje lično i isključivo sam gradonačelnik.

Opštinska vlast i lično predsednik opštine Stelios Valianos odgovorni su za zaštitu zdravlja građana i posetilaca opštine. Njihova zabrinutost trebalo bi da bude validna informacija o stanju plaže, naučnim podacima i potencijalnim rizicima po zdravlje. Prekrivajući postojeći problem zagađenja da bi zadovoljio svoje glasače u Stratoniju, gradonačelnik ugrožava javno zdravlje, podriva kredibilitet opštine Aristotel i izlaže ga nenadoknadivoj kleveti, ali i mogućim zahtevima za nadoknadu štete. Daje najbolji alibi kompaniji da izbegne izvršavanje svoje obaveze obnove plaže i značajnih troškova koje to sa sobom nosi. I sve se to konačno mora završiti.

Da li vam je sada malo jasnija situacija u Grčkoj? Borba prijatelji…

Nadam se da ste stvorili malo realniju sliku o Grčkoj plaži Stratoni ,takođe i o situaciji što se tiče političkih uticaja širom sveta.

Na informacijama smo zahvalni braći našoj iz Grčke koji se bore protiv zla, laganja i masovnog zavaravanja ljudi!

Link za ceo tekst na Grčkom jeziku možete pronaći na sledećem linku:
https://antigoldgr.org/blog/2020/04/25/fotografies-ta-toksika-apovlita-tis-paralias-stratoniou-apokalyptontai-skouries/

Autor: https://antigoldgr.org/
Izvor: https://antigoldgr.org/

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Poređaj Feedbacks
Vidi sve komentare
0
Voleli bi da čujemo vaše mišljenje, prokomentarišite!x
()
x
sr_RSSR_RS