fbpx

Kako će blockchain ubiti lažne vesti (i četiri druga predviđanja za 2020. godinu)

Kako blockchain stiče kredibilitet na tržištu, pilot se koristi za nikada do sada obrađenu upotrebu. Ali tehnologija za nastajanje će morati sazreti, tehnički i kao deo kompletnijeg ekosistema, pre nego što se primeti široko usvajanje.

Kako blockchain-ov hipe ciklus i dalje zbunjuje mnoge o njegovom potencijalu izvan kripto valuta, preduzeća i vlade napreduju s projektima koji uključuju sve, od digitalnog identiteta do praćenja glasanja i lanca snabdevanja.
Blockchain je skliznuo u „korito razočaranja“ (vidi Gartner Hipe Cicle), jer je prednjačio u tehničkoj i operativnoj zrelosti. Kao rezultat toga, interesovanje je opalo jer većina eksperimenata i implementacija nije dala očekivane rezultate.
U većini slučajeva tehnologija distribuirane knjige (DLT) nije ispunila očekivanja da će pokrenuti nove društvene i poslovne modele. Uz izuzetak nekoliko projekata vezanih za otpremu, većina napora preduzeća ostaje zaglavljena u režimu eksperimentisanja.

Međutim, tehnologija je daleko od neuspeha; njegovo obećanje da će dostaviti jedinstvenu verziju istine podataka preko sigurne, distribuirane i nepromenjive knjige ostaje ubedljivo i kako sazreva, mnogi vide da je postala sveprisutna platforma za finansijske usluge, e-trgovinu i druga tržišta.

Do 2023. godine, očekuje se da će se blockchain izvući iz ciklusa hajpa. I tokom narednih pet godina stručnjaci i analitičari industrije se slažu da će se proširiti na brojne pragmatične primene u obradi plaćanja, deljenju podataka, trgovanju akcijama i vođenju i praćenju ugovora / dokumenata.

Poraz lažnih vesti

Jedna od jedinstvenijih budućih upotreba za blockchain može biti ugrožavajuća za lažne vesti, navodi se u nedavnom izveštaju kompanije Gartner.

Do 2023. godine do 30% svetskih vesti i video sadržaja biće verifikovano kao stvarni pomoću blockchain tehnologije, suprotstavljajući se „Deep Fake tehnologiji“, prema Avivah Litan, potpredsedniku istraživanja i suavtoru kompanije Gartner „Predicts 2020: Blockchain Technologi „izveštaj.

Podstaknute feedovima vesti na društvenim medijima kao što su Facebook i Google Nevs, lažne vesti sve više koriste neprijateljske vlade za manipulaciju izborima.

Članci i drugi sadržaji zasnovani na lažnim informacijama često privlače više gledalaca nego činjenične vesti – što je korist za oglašivače i ocene, ali problem za javnu diskusiju. Na primer, prvih 20 lažnih vesti o američkim predsedničkim izborima 2016. dobili su više angažmana na Fejsbuku nego prvih 20 izbornih priča iz 19 glavnih medijskih kuća, prema jednom istraživanju.

Web stranice koje šire lažne vesti koristeći račune pod kontrolom robot-a i AI tehnologije obično se čini anonimno, što čini izuzetno teško procesuiranje počinitelja.

„AI modeli koji podržavaju pisanje teksta i produkciju videa mogu se koristiti za brzo širenje prilagođenog i vrlo vernog lažnog sadržaja koji služi kao nova rasa sajber oružja“, rekao je Litan u studiji. „Praćenje imovine i dokazivanje provenijencije su dva ključna slučaja uspešne upotrebe za dozvoljeni blockchain i mogu se lako primeniti za praćenje porekla sadržaja vesti.“

U avgustu je američka Agencija za napredne istraživačke odbrambene projekte (DARPA) započela razvoj softvera koji može otkriti lažne vesti skrivene među više od 500.000 priča, fotografija, video i audio snimaka. A u septembru je Facebook pokrenuo Deepfake Detection Challenge za razvoj alata za detekciju dubinskih falsifikata. Taj izazov zajednički organizuju Partnerstvo za AI, Microsoft, Amazon, kao i akademici iz Okforda, MIT, Cornell Tech, UC Berkelei i drugih škola.

Ako budu uspešni, napori DARPA, Facebooka i drugih će „crnu listu“ lažirati sadržaj kako bi ga sprečili da dopre do ciljanih žrtava i stvorili algoritam koji potvrđuje i prati kretanje sadržaja „belim listama“, osiguravajući njegovo poreklo.

„Dokazano je da Blockchain tehnologija izvrsno podržava ovaj slučaj upotrebe, jer omogućava ‘zajedničku jedinstvenu verziju istine’ u više entiteta zasnovanu na nepromenljivim podacima i revizorskim tragovima“, napisao je Litan.

Njujork tajms je jedna od prvih glavnih novinskih publikacija koja je testirala blockchain za autentifikaciju fotografija i video sadržaja vesti, navodi Gartner. Tim za istraživanje i razvoj novina i IBM udružili su se u projektu News Provenance, koji koristi odobreni blockchain Hiperledger Fabric za skladištenje „kontekstualnih metapodataka“. Ti metapodaci uključuju kada i gde je fotografija ili video zapis snimljen, ko ih je snimio i kako i kada je uređen i objavljen.

Blockchain će, objasnio je list, delovati kao „baza podataka koja nije smeštena na jednom skupu servera u vlasništvu i kojim upravlja jedan entitet, već u mnogim entitetima i serverima koji se istovremeno ažuriraju“, čineći evidenciju svake promene sledljivom.

„Datoteke se nisu toliko promenile koliko su izgrađene“, izjavila je na blogu bivša urednica Timesa i nezavisna savetnica Saša Koren.

Blockchain za razmenu digitalnih obveznica

Iz istog razloga, prekogranične finansijske transakcije su jednostavnije i jeftinije od tradicionalnih metoda koje vode centralne banke, digitalna sredstva su od vrednosti kojima se trguje preko poslovnih block knjiga verovatno će postati popularne u bliskoj budućnosti.

„Do sada je slučaj primarne upotrebe novac, koji vodi Bitcoin“, rekao je Bruce Fenton, osnivač i generalni direktor Atlantic Financial-a i član uprave Bitcoin fondacije.

Danas podmirivanje digitalnih obveznica vrše centralne, privatne organizacije, kao što su Depozitarni Trust i Clearance Corp. (DTCC) u Sjedinjenim Državama i Euroclear u Evropskoj uniji. Proces pomeranja akcija i obveznica između kupaca i prodavača može trajati tri dana, ali odlaganja nisu retka i stvarni prenos između kompanija koje pružaju finansijske usluge može trajati 10 ili više dana, prenosi Fenton.

„Izazov sa obveznicama je da vam treba treća strana od poverenja da kaže šta je istina“, rekao je Fenton. „To nije vaš broker. To nisu Merrill Linch ili Fideliti, a nije ni izdavač; Apple nema pojma ko su njihovi akcionari. Funkciju obavljaju ove velike centralizovane grupe, jer brokeri ne moraju nužno da veruju jedni drugima; imamo posla sa svojim konkurentima. “

Problem sa centralnim organizacijama za namirenje je što transakcije postaju uska grla korišćenjem jedne glavne knjige. Sa blockchainom, poverenje postaje neugodno jer su digitalni tokeni koji predstavljaju hartije od vrednosti ili novac neraskidivo povezani sa fondovima ili hartijama od vrednosti – a transferi se mogu dogoditi za jedan dan ili čak satima, rekao je Fenton.

Blockchain bi takođe mogao promeniti način na koji se rade javne korporativne ponude. Mnoge privatne kompanije su se zbog složenosti procesa odrekle javne ponude. Sa blockchain knjigama, hartije od vrednosti povezane sa digitalnim žetonima mogu se lakše kretati između finansijskih institucija jednostavnim zaobilazeći centralnu klirinšku organizaciju.

Baš kao što možete da prebacite [Bitcoin] između jednog kripto računa na drugi, tako biste mogli da pređete milione dolara između kripto razmena za manje od jednog dana“, rekao je Fenton. „Ako se to dogodi, onda je uzbudljivo jer završite u svetu u kojem [postoji] puno više kompanija kojima se trguje i menjaju ruke. Mogli biste imati mnogo stvari koje su privatne, a koje su sada javne i moći da trguju akcijama između investitora i između granica. “

Jedan potencijalni problem kod razmene hartija od vrednosti zasnovanih na blockchain-u je performans; pokazalo se da je distribuirana knjiga spora i potencijalno skupa. Ali novi konsenzusni algoritmi i vanlančana obrada obećavaju ubrzanje propusnosti za naredne veličine.

Kina će verovatno preuzeti blockchain prednost, i ostaviće SAD daleko iza sebe

Kineska vlada nedavno je najavila novi fokus na blockchain za trgovinu, potez koji će verovatno uticati na globalni razvoj i potrošnju. Predsednik Ksi Jinping u oktobru je naglasio da će zemlja imati strategiju fokusiranu na blok-chain; odluka utiče na inicijative, propise i troškove kineske vlade od strane različitih regionalnih vlada.

Suprotno tome, američki i evropski regulatori nisu sklonili svoje oprezno, ako ne i protivničko pristupanje blockchainu, a digitalni tokeni su se pomerali kroz distribuirane knjige. Pored toga, Sjedinjene Države i Evropa su dobro „razvile i zrele“ svetske ekonomije, tako da bi bilo kakav veliki potez ka prihvatanju blockchaina mogao biti remetilan.

Pošto su inicijative u Kini odozdo nagore, one utiču ne samo na trošak najvećeg jedinstvenog entiteta (vlade), već i na domaće poslovne interese koji žele ostati u dobrom milosrđu, rekao je Fenton.

„Privatne kompanije bi mogle da odluče da primene ovu tehnologiju ili će u nekim slučajevima trebati da bi ostale konkurentne“, rekao je Fenton. „Kada vam vođa zemlje kaže da će uložiti u nešto, mislim da ćete videti mnogo više lidera javnog i privatnog sektora u Kini i, na kraju, širom sveta kako reaguju na to.

Nažalost, u mnogim oblastima SAD zaostaje zbog sporog regulatornog režima.“

Dok se regulatori i dalje bore da pruže jasne smernice industrijama zasnovanim na kriptovalutama i blok-lancima, saradnja će se i dalje odvijati između kompanija koje žele da se samoregulišu, izjavila je Katherine Johnson, potpredsednica kompanije za usklađivanje i generalni savetnik za Storj Labs. Storj Labs je provajder skladišta u oblaku čija se tehnologija zasniva na blockchainu.

Na primer, Savet za kripto ocena se nada da će klasifikovati digitalne resurse verovatnoće da će se smatrati zaštitom u odnosu na uslužni token ili uslugu koja može predstavljati API ključeve koji otključavaju uslugu (u suštini, prodaju usluge pomoću tokena).

„Kompanije sa sedištem u SAD-u nastaviće da umanjuju rizik koji predstavlja nesigurni domaći regulatorni pejzaž razgraničavanjem u jurisdikcije pogodne za kriptovalute i blokade,“ rekao je Džonson u izjavi.

Jonathan Johnson, predsjednik generalnog direktora Overstock.com-a i njegovog investicijskog ogranka Medici Ventures, složio se, rekavši e-poštom da će „jurisdikcije prilagođene inovacijama (tj. Ne SAD) početi da vide efikasnost, povjerenje i transparentnost u državnim službama kao blockchain. -proizvodi na bazi hrane počinju da napuštaju laboratoriju i dobijaju šire prihvatanje. “

Blockchain za identitet

Preduzeća koja su umočila nožne prste u ekosustav blockchain još uvek nisu spremna da zarone. Skepticizam ostaje, na značajan način ometa usvajanje, kaže Ken Elefant, generalni direktor investicione kompanije Sorenson Capital.

Elefant naziva blockchain „fenomenalnom tehnologijom“ koja će promeniti industrije, ali njegovo usvajanje će biti sporo jer se ne može dogoditi u vakuumu; trebaće zajednički ekosistem među preduzećima; jedna kompanija ne može ga jednostavno usvojiti i očekivati povraćaj svoje investicije bez da se drugi popnu na brod.

Blockchain će se brže iskoristiti u finansijskim uslugama za sigurnost i upravljanje identitetom – prvo za preduzeća, a kasnije i za potrošače. „Danas je identitetom zaista teško upravljati tokom celog ekosistema“, rekao je Elefant.

„Tamo gde mislim da bi trebalo da se koristi blockchain nalazi se u oblastima u kojima postoji posrednik za poznavanje vaših klijentovih [KIC] aplikacija, aplikacija protiv pranja novca [AML] ili usklađivanje sa drugim kolegama i druga područja u kojima su tradicionalni sistemi zasnovani na pravilima veoma ručni“, Elefant nastavio. „U tim oblastima postoji ogroman ROI.“

Omogućavanjem potpune pokrivenosti digitalnim ID-om moglo bi se otključati ekonomska vrednost vredna bilo gde od 3% do 13% BDP-a 2030. u sedam ključnih zemalja – ako program digitalnog ID-a omogućava više slučajeva velike vrednosti i bude široko usvojen, navodi se u izveštaju konsultanta McKinsei-a & Kompanija. Sedam zemalja su: Brazil, Kina, Etiopija, Indija, Nigerija, Velika Britanija i Sjedinjene Države.

Internetske vjerodajnice bi bile srodne identifikaciji podataka koje osoba može imati u svom novčaniku: vozačke dozvole, bankovne debitne kartice ili ID kompanije. Umesto fizičke kartice, ID-ovi u digitalnim novčanicima bi se šifrovali na poslovnoj knjižici i povezivali sa institucijama koje su ih kreirale, poput banke, vladine agencije ili čak poslodavca. Kroz blockchain i pametni ugovor, digitalne informacije bi mogle automatski proveriti informacije podnosiocu zahteva.

„Zamislite [blockchain] distribuiranu knjigu kao bazu podataka i samo pojedinci ili kompanije ovlašćene imaju pristup tim podacima – za razliku od interneta danas gde vi i ja možemo nikoga da plasiramo na tržište“, rekao je Elefant. „To je lepota blockchaina. To je pre-sertifikovano i jedini entitet koji ima kontrolu nad njihovom ličnom kartom je taj identitet.“

Pored toga, fintech firme, proizvođači softvera, telekom provajderi i druga preduzeća udružili su snage da razviju mreže zasnovane na blockchain-u koji će omogućiti bilo kome da razmenjuje digitalne akreditive putem interneta bez rizika nenamjernog izlaganja privatnih podataka. Jedan konzorcijum je Sovrin fondacija, neprofitna organizacija koja sada razvija mrežu Sovrin, a koja bi mogla omogućiti bilo kome da globalno razmenjuje unapred verifikovane podatke sa bilo kojim entitetom na mreži.

Kada neko preduzeće želi da sklopi ugovor sa nekom bankom ili nekim drugim poslom na mreži, biće prethodno overeno za to, bilo da se radi o bankovnim prenosima između preduzeća ili prekograničnim razmenama.

Jedan član Sovrin fondacije, Evernim, stvorio je decentralizovanu aplikaciju za upravljanje identitetom zasnovanu na blockchain-u i partnerio je sa IBM-om i Deloitte-om kako bi implementirao KIC aplikacije za preduzeća. Evernim se pridružio Deloitte-u kako bi isporučio bankarskim i fintech kompanijama jednokratno iskustvo ukrcavanja u skladu sa KIC-om.

„Mislim da je Evernim tamo zaista dobro postavljen“, reče Elefant. „Oni su udruženi sa većim kompanijama koje mogu pomoći u implementaciji i obilasku ovog ekosistema. I počinju da se ukrcavaju u banke. Ali, rani su dani. Da bi se blockchain pokrenuo, potrebno vam je široko usvajanje i kupovina širom ekosistema. To zahtijeva od preduzeća da mijenjaju procese i mijenjaju svoje ponašanje. “

Ako istraživanje Deloitte-a ranije ove godine bude pokazatelj, to ponašanje se uskoro može promeniti. Prema istraživanju, 77% od 1.386 starijih rukovodilaca preduzeća u desetak zemalja izjavilo je da će izgubiti konkurentsku prednost ako ne usvoji blockchain.

Hibridni blockchain će da izdominira

Kako se hajp oko blockchaina hladi, pojavili su se netehnički izazovi i prepreke interoperabilnosti. Za jedan, dozvoljeni blok-lanci, iako su sjajni za B2B upotrebu, ne povezujte se sa potrošačima kojima je potrebna otvorena knjiga kojoj je bilo koji mobilni uređaj dostupan putem API-ja.

Unesite hibridne blok-lance, kombinaciju privatnog ili odobrenog blok-lana i javnog blok-lana.

2020. bitka između privatnih i javnih blockchaina će se ugasiti i debata će doći do korporativnih izvršnih timova; 80% blockchain implementacija biće hibridno, multi-cloud ili oboje; u međuvremenu, netehnička pitanja predstavljaće neke od najvećih prepreka, prema Forrester Research.

Na primer, kada kompanija uvede knjigu blokova lanca, ona se verovatno neće integrisati sa postojećim mogućnostima jedinstvene prijave za korporaciju. Dakle, neko vreme – možda čak i trajno – blockchain projekat će verovatno funkcionisati na osnovu izuzetka, što dovodi do diskusija o bezbednosti i upravljanju rizikom.

Upravljanje odobrenim poslovnim blockchainom je takođe kritično netehničko pitanje koje može ometati implementaciju. Najčešće, određivanje načina upravljanja distribuiranom knjigom pada na jednu treću stranu koja je zadužena za ključna razmatranja, kao što su ko ima pristup i ko može pozvati nove članove u knjigu.

To bi omogućilo potrošačima, na primer, da vide kako se proizvodi uzgajaju na farmi i prevoze na police trgovina prehrambenih proizvoda. Mastercard se nedavno udružio s provajderom softvera za praćenje i praćenje Nevidljivo za kreiranje platforme lanca snabdevanja zasnovanog na blokovskom lancu, kako bi se pomoglo supermarketima da prate poreklo morske hrane, istovremeno omogućavajući potrošačima da vide istoriju ulova.

Kada Facebook 2020. godine lansira svoju kripto valutu Vaga, trebat će joj mrežna blok-mreža za korisnike koji kupuju artikle digitalnom valutom i privatna blockchain mreža za banke koje ih podržavaju

„Višestruke [blockchain] mreže već postoje za neke od najpopularnijih slučajeva upotrebe (poput lanca snabdevanja ili finansiranja trgovine) i širenje će se nastaviti“, izjavila je Martha Bennett, potpredsednica istraživanja u Forresteru u nedavnom izveštaju. „Da li bi trebalo da se usredsredite na to da operacionalizujete ili bi bilo bolje razmotriti dovođenje javnih blockchain-ova u jednačinu? Nećemo videti definitivne odgovore do 2020. godine, ali očekujte dosta rasprava i istraživanja.“

Autor: Lucas Mearian
Izvor: computerworld.com/

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Poređaj Feedbacks
Vidi sve komentare
0
Voleli bi da čujemo vaše mišljenje, prokomentarišite!x
()
x
sr_RSSR_RS