fbpx

Kripto Lekcija: Novčanici za kriptovalute

Zašto vam je potreban novčanik za kriptovalute

Kriptovaluta je digitalna valuta. Kako kriptovalute ne postoje ni u jednom fizičkom obliku ili formi, tehnički se ne mogu bilo gde skladištiti. Umesto toga, privatni ključevi – koji se koriste za pristup vašoj javnoj kripto adresi i potpisima transakcija – koji se moraju sigurno čuvati. Kombinacija javnog ključa primaoca i vašeg privatnog ključa je ono što omogućava kripto transakciju.

Postoji nekoliko različitih vrsta novčanika za kriptovalute koji ispunjavaju različite zahteve i razlikuju se u pogledu sigurnosti, praktičnosti, pristupačnosti i tako dalje.

Vrste novčanika

 • Papirni Novčanik

Papirni novčanik je u osnovi dokument koji sadrži javnu adresu za primanje Bitcoin-a i privatni ključ, koji vam omogućava da potrošite ili prebacite Bitcoin uskladištene na toj adresi. Papirne novčanici često se štampaju u obliku QR kodova tako da ih možete brzo skenirati i dodati ključeve u softverski novčanik kako biste izvršili transakciju. Papirni novčanik može da se generiše korišćenjem usluga kao što su BitAddress ili Bitcoinpaperwallet, koji korisnicima omogućavaju da kreiraju Bitcoin adresu sa svojim privatnim ključem. Generisani ključevi se zatim mogu odštampati, pri čemu neke usluge nude dizajn otporan na varanje ili čak mogućnost naručivanja holografskih nalepnica.

Papirni novčanik zahteva korišćenje štampača da biste ih prebacili na papir. Mnogi štampači imaju hard-disk za unutrašnju memoriju u kojoj će se čuvati novčanik. Svako ko ima pristup ovoj datoteci moći će videti vaš privatni ključ i ukrasti pohranjene bitcoine. Deljeni štampači kao što su škole, kancelarije ili internetski kafići takođe se obično prijavljuju na centralni način. Ako se štampaču pristupa preko WiFi-a, bilo koji slušalac radio talasa bi mogao dobiti privatne ključeve i ukrasti novac.

Promoviše ponovnu upotrebu adrese

Papirni novčanici imaju samo jednu kripto adresu, tako da promovišu ponovnu upotrebu te adrese. Papirni novčanik koji stvaraju web stranice obično nemaju upozorenja protiv toga. Softverski novčanici i matične fraze izbegavaju ovaj problem tako što mogu da stvore novu bitcoin adresu za svaku dolaznu transakciju.

Podsticanje centralizovane i eksterne provere validnosti

Uprkos imenu, papirni novčanici zapravo nisu novčanici. Oni čuvaju samo privatne ključeve i adrese i ne mogu da kažu korisnicima da li su zaista dobili bitcoine i u kojoj količini. Pojedinačne bitcoin adrese zahtijevaju od korisnika da ima pregled sa slučajnim pristupom bilo koje adrese na blockchain-u, ovaj zahtev podstiče korisnike da koriste centralizovane web lokacije trećih proizvođača blockchain Explorera. To rezultira pitanjima privatnosti i provere valjanosti, web stranice mogu špijunirati korisnike i lagati ih.

 • Novčanik za mobilni telefon

Za one koji svakodnevno aktivno koriste kriptovalute, plaćaju robu u prodavnicama ili ih trguju licem u lice, mobilni kripto novčanik je osnovno sredstvo. Radi kao aplikacija na vašem pametnom telefonu, čuva vaše privatne ključeve i omogućava vam da plaćate stvari direktno sa svog telefona. Štaviše, neke aplikacije omogućavaju korisnicima da koriste komunikacijsku funkciju blizu polja svog pametnog telefona, što znači da mogu jednostavno da dodirnu svoj telefon uz terminal, a da uopšte ne moraju da daju nikakve informacije. Sve ostaje potpuno anonimno!

Svakom punom kripto Node klijentu potreban je pristup čitavoj blockchain knjizi koja neprestano raste i zahteva nekoliko gigabajta prostora za skladištenje podataka. Iz tih razloga mobilni novčanici koriste pojednostavljenu tehnologiju verifikacije plaćanja. Rade samo s malim podskupovima blockchaina, oslanjajući se na pouzdane Node-ove u block-chain mreži kako bi osigurali da imaju tačne informacije.

Iako su praktično rešenje za plaćanje kriptovalutama u pokretu, mobilni novčanici skloni su hakerskim napadima. Štaviše, možete izgubiti kontrolu nad novčanikom ako neko jednostavno dobije pristup vašem mobilnom uređaju. Postoji veliki broj aplikacija kripto novčanika za uređaje koji rade na Androidu. Apple je zabranio kripto novčanike iz App Store-a u februaru 2014. godine, ali je odluku poništio nekoliko meseci kasnije.

 • Web novčanik

Web novčanici čuvaju vaše privatne ključeve na serveru koji je stalno na mreži i kontroliše ga treća strana. Različite usluge nude različite funkcije, od kojih se neke mogu povezati na novčanike za mobilne uređaje i radne površine i kopirati adrese na uređajima koje imate.

Kao i mobilni novčanici, Web e-novčanici omogućavaju korisnicima da pristupe njihovim sredstvima u pokretu sa bilo kojeg uređaja koji je povezan na Internet. Ako nisu pravilno zaštićene, organizacije koje pokreću web lokaciju mogu da dobiju pristup vašim privatnim ključevima i na taj način dobijaju potpunu kontrolu nad vašim sredstvima. Štaviše, neki e-novčanici rade na razmenama i bilo je slučajeva da se razmene zaustave i nestanu sa sredstvima svojih korisnika.

Naime ne preporučuje se da svoju kripto imovinu čuvate na nekoj od razmena, i da uvek temeljno istražite pre nego što pošaljete svoj novac bilo kome.

 • Desktop novčanici

Desktop novčanici su definitivno mnogo sigurnija opcija od Web i Mobilnih novčanika.

Desktop novčanici se preuzimaju i instaliraju na računar, čuvajući vaše privatne ključeve na vašem hard disku. Po definiciji, oni su sigurniji od web i mobilnih novčanika, jer se ne oslanjaju na treće strane za vaše podatke i teže ih je ukrasti. I dalje su povezani s internetom, što ih čini inherentno manje sigurnim. Međutim, desktop novčanici su odlično rešenje za one koji trguju malim količinama Bitcoina sa svojih računara.

Postoji mnoštvo različitih opcija novčanika koji odgovaraju različitim potrebama. Neki se fokusiraju na sigurnost, neki na anonimnost i tako dalje.

Sastavili smo listu pouzdanih novčanika za kriptovalute, koji su najviše cenjeni u kripto svetu, njih možete pogledati

ovde.
 • Hardverski novčanici

Hardverski novčanik je prilično jedinstvena vrsta kripto novčanika koji čuva privatne ključeve korisnika u sigurnom hardverskom uređaju. To je najsigurniji način čuvanja bilo koje količine Bitcoina. Nije bilo slučajeva da se novac ukrade iz hardverskog novčanika. Za razliku od papirnih novčanika, koji se moraju uvesti u softver u nekom trenutku, hardverski novčanici se mogu sigurno i interaktivno koristiti. Štaviše, oni su imuni na računarske viruse, sačuvana sredstva ne mogu se prenijeti sa uređaja u otvorenom tekstu, a u većini slučajeva njihov softver je open source.

Neki hardverski novčanici čak imaju i ekrane, koji dodaju još jedan nivo zaštite, jer se mogu koristiti za proveru i prikazivanje važnih detalja o novčaniku. Na primer, ekran se može koristiti za generisanje fraze za oporavak i za potvrdu iznosa i adrese plaćanja koje želite da izvršite. Dakle, sve dok ulažete u autentični uređaj koji je napravio pouzdan i kompetentan proizvođač, vaša sredstva će biti sigurna i sigurna.

Cene im se kreću od 50 do 100 Evra.

Kripto novčanici i sigurnost

Mogući problemi

 • Hvatanje malware virusa. Zlonamerni malware može skenirati vaš hard disk i pronaći vaše privatne ključeve. Nekoliko sekundi kasnije, sve vaše kriptovalute mogu nestati.
 • Trojanac može enkriptovati sve datoteke na vašem hard disku. Posle će se možda pronaći vaš novčanik, a zatim shvatiti koliko novca posedujete i zahtevti tačan iznos Bitcoina za dešifrovanje vašeg hard diska.
 • Digitalna razmena može pobeći sa vašim novcem.
 • Možete izgubiti laptop ili telefon ako su na njima instalirani novčanici.

Nekoliko saveta

 • Uvek koristite hardverske novčanike ukoliko budete želeli da držite veću količinu kriptovaluta. Za vašu ušteđevinu to bi bio najsigurniji izbor.
 • Izbegavajte da držite veću sumu novca na online razmeni. Preporučuje se da odradite razmenu pa pošaljete nazad na svoj novčanik.
 • Uvek dva puta proveravajte svaku informaciju kada je u pitanju slanje ili primanje kriptovalute.
 • Pazite na sumnjive e-mailove, dešava se da pomislite da je email od npr Binance , a on je ustvari od Binnance.. Velika je razlika..

Tech Sector 7 ne snosi odgovornost ukoliko svoja sredstva pošaljete na neku pogrešnu adresu , preporučujemo svakom čitaocu da temeljno istraži svaku informaciju.

Za kompletnu listu novčanika koje bi vam preporučili da istražite kliknite

Za kompletnu listu novčanika sa najboljim ocenama trenutno koje bi vam preporučili da malo bolje istražite kliknite

ovde.

Izvor: Cointelegraph

Tech Sector 7 Kripto Škola

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Poređaj Feedbacks
Vidi sve komentare
0
Voleli bi da čujemo vaše mišljenje, prokomentarišite!x
()
x
sr_RSSR_RS