fbpx

Kripto Lekcija: Platforme za trgovinu, kupovinu i razmenu kriptovaluta

Šta su to razmene za kriptovalute

Kriptovalutama se može trgovati putem razmena kriptovaluta. Ove kripto-razmene su platforme preko kojih možete kupiti ili prodati digitalne valute za dolare, eure i funte, kao i druga digitalna sredstva. Na primer, možete da prodajete bitcoine i kupujete dolare sa prodatim bitcoinima, ili možete zameniti bitcoine za ether. Ove razmene su važan deo stope širenja virtualne valute.

Postoje privatne razmene koje su ekskluzivne i rade samo putem poziva, kao i one koje su dostupne javnosti. Postoje i lokalne razmene. Neke su lakše za upotrebu nego druge; određene razmene su toliko fleksibilne da se digitalnim sredstvima može trgovati direktno kroz ugrađene funkcije za chat specifičnih popularnih poruka, poput Telegrama.

Šta treba uzeti u obzir pri izboru razmene kriptovaluta

Evo nekoliko stvari koje ćete želeti da razmotrite pre nego što odaberete najbolju razmenu kriptovaluta pogodnu za vaše trgovanje i potrebe.

  • Naknade

Skoro sve platforme naplaćuju naknade za obavljanje transakcija na njihovim platformama. Uverite se da kada se prijavljujete ili se obavezujete na određenu razmenu, da znate sve o njenim naknadama.

  • Zahtevi za verifikaciju i sigurnost

Ovo je od vitalnog značaja za razumevanje pre nego što krenete na razmenu. Većina razmena zahteva neku vrstu verifikacije identiteta u obliku pasoša, vozačke dozvole, dokaza o prebivalištu ili drugog sličnog dokumenta pre nego što se pridružite. U praksi se pokazalo da što je složeniji postupak verifikacije, sigurnija je platforma za razmenu.

  • Kurs za transakcije

Ovaj kurs je takođe važan, jer se ne želite pridružiti razmeni kriptovaluta koja naplaćuje drakonske takse za transakcije i razmene. To jednostavno ne bi bilo fer prema vama ili finansijski pametno.

  • Reputacija

Čak i najbolje platforme za razmenu imaju svoje uspone i padove. Međutim, generalno mišljenje vrhunskih je pozitivno. Najbolje berze imaju solidnu reputaciju i trgovci im duboko veruju.

  • Region

Takođe je važno pronaći platformu za razmenu koja podržava vaš geografski region. Neke razmene mogu podržati sve zemlje Južne Amerike, a ne podržavaju nijednu od zemalja u Aziji i obrnuto. Ako, na primer, živite u Rusiji, izaberite najbolju platformu za razmenu koja podržava vaš region.

  • Sigurnost

Nešto što je veoma važno imati na umu prilikom izbora platforme za razmenu kriptovaluta radi obavljanja trgovanja i kupovine jesu mere zaštite. Poznato je da su u prošlosti hakovane mnoge razmene, od kojih je najpoznatija Mt Gok berza, od koje ljudi još uvek osećaju pad.

Trebali biste znati da su vaša sredstva ili kriptovalute na razmeni nisu zaista vaši, osim ako nemate privatne ključeve u novčaniku svojih kriptovaluta, pa se oslanjate na nekoga drugog kao čuvara vaših sredstava.

Srećom, postoje neke osnovne mere koje možete preduzeti kada koristite platforme za razmenu. Najvažnije je da nikada ne skladištite više tamo nego što ste voljni izgubiti, ako imate značajan bilans, trebalo bi da ga povučete nazad u svoj novčanik i da biste dobili dodatnu sigurnost, koristite hardverski novčanik kako bi osigurali svoja sredstva.

Razmenu treba koristiti za brzu kupovinu željene kripto valute ili za trgovanje iznosom sa kojim ste zadovoljni. Nikada se ne smeju koristiti kao vaš primarni novčanik za skladištenje vaše imovine, to nije njihova namenjena funkcija.

Drugi važan korak koji treba preduzeti je korišćenje svih bezbednosnih opcija koje su dostupne na platformi za razmenu, proverite da li je dvo-faktorska autentifikacija (2FA) pravilno postavljena i da li koristite aplikaciju poput Authi ili Google autentifikatora. Nemojte koristiti opciju mobilnog telefona koja vam šalje tekstualni kod, to nije sigurno jer su bili brojni hakirani profili koji uključuju sim-swap-ove koji omogućavaju potencijalnom hakeru da preuzme vaš broj telefona, a zatim steknu pristup vašem računu.

Sastavili smo listu pouzdanih platformi za razmenu i kupovinu kriptovaluta, koje su najviše cenjene u kripto svetu, njih možete pogledati

ovde.

Izvor: Blockonomi
Autor: Oliver Dale

Tech Sector 7 Kripto Škola

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Poređaj Feedbacks
Vidi sve komentare
0
Voleli bi da čujemo vaše mišljenje, prokomentarišite!x
()
x
sr_RSSR_RS