fbpx

Papirni WalletGenerator

Papirni WalletGenerator

bitaddress logo
1/5

Deskripcija:

Papirni novčanik naziv je zastarelog načina čuvanja kriptovaluta koji je bio popularan između 2011. i 2016. On funkcioniše tako što se na papiru odštampa jedan privatni ključ i kripto adresa, obično generisana na web lokaciji ili na vašem računaru.

Iako možda zvuči lepo da se nalazi offline znači u vašem džepu, ovaj metod ima veliki broj nedostataka i ne preporučuje se korišćenje ali ukoliko se ipak odlučite da koristite papirni novčanik možete se detaljnije informisati kako i zašto ima propusta u ovom načinu čuvanja kriptovaluta.

Za čuvanje kriptovaluta, mnogo bolji način da se postigne ono što rade novčanici jeste korišćenje semenskih fraza, gde korisnik upisuje 12 ili 24 slučajno odabranih reči koje generiše novčanik.
 
Nedostaci papirnog novčanika:

Štampanje je problematično

Papirni novčanik zahteva korišćenje štampača da biste ih prebacili na papir. Mnogi štampači imaju hard-disk za unutrašnju memoriju u kojoj će se čuvati novčanik. Svako ko ima pristup ovoj datoteci moći će videti vaš privatni ključ i ukrasti pohranjene bitcoine. Deljeni štampači kao što su škole, kancelarije ili internetski kafići takođe se obično prijavljuju na centralni način. Ako se štampaču pristupa preko WiFi-a, bilo koji slušalac radio talasa bi mogao dobiti privatne ključeve i ukrasti novac.

Promoviše ponovnu upotrebu adrese

Papirni novčanici imaju samo jednu kripto adresu, tako da promovišu ponovnu upotrebu te adrese. Papirni novčanik koji stvaraju web stranice obično nemaju upozorenja protiv toga. Softverski novčanici i matične fraze izbegavaju ovaj problem tako što mogu da stvore novu bitcoin adresu za svaku dolaznu transakciju.

Podsticanje centralizovane i eksternirane provere valjanosti

Uprkos imenu, papirni novčanici zapravo nisu novčanici. Oni čuvaju samo privatne ključeve i adrese i ne mogu da kažu korisnicima da li su zaista dobili bitcoine i u kojoj količini. Pojedinačne bitcoin adrese zahtijevaju od korisnika da ima pregled sa slučajnim pristupom bilo koje adrese na blockchain-u, ovaj zahtev podstiče korisnike da koriste centralizovane web lokacije trećih proizvođača blockchain Explorera. To rezultira pitanjima privatnosti i provere valjanosti, web stranice mogu špijunirati korisnike i lagati ih.

Softverski novčanici sa matičnim frazama delimično izbegavaju ovaj problem tako što imaju niz kripto adresa koje se mogu sekvencijalno skenirati. Novčanici koji koriste tu tehnologiju inherentno im nisu potrebne dodatne baze podataka i kompatibilne su sa obrezivanjem.

Sirovi privatni ključevi su opasni

Bavljenje sirovim privatnim ključevima vrlo je neintuativno i u više navrata je dovodilo do gubitka sredstava. [4] [5] Papirni novčanici ohrabruju ove opasnosti tako što imaju samo jedan privatni ključ i izlažu ga korisniku. Jedan primer je greška uništavanja papirnog novčanika nakon što ga uvezete u softverski novčanik, misleći da je on postao deo softverskog novčanika i da ga je sigurno uništiti jer je u rezervi softverskog novčanika. U stvarnosti privatni ključ nije deo softverskog novčanika. Ako je novčanik na papiru uništen i aplikacija je deinstalirana, BTC će nestati čak i ako se softverski novčanik povrati pomoću matičnog semena. Neintuativno ponašanje sirovih privatnih ključeva dovodi do toga.

Tech Sector 7 ne preporučuje upotrebu ovih vrsta novčanika.

Ova deskripcija služi da vam opiše sve potrebne stvari koje biste trebali da znate o papirnim novčanicima.

Detaljnije se možete informisati na engleskom jeziku: 
en.bitcoin.it/wiki/Paper_wallet

sr_RSSR_RS