fbpx

Papriku u bašti je najbolje đubriti prirodnim đubrivima koja možete i sami napraviti

Sa upotrebom đubriva ne treba preterivati jer prekomerno korišćenje dovodi do stvaranja previše zelene mase, slabe mehaničke sposobnosti biljaka, a i plodovi su podložni propadanju.

Papriku koja se prihranjuje prirodnim đubrivima možemo koristiti bez bojazni da sadrži materije koje negativno mogu djelovati na naše i zdravlje naše porodice, a takođe i čuvamo prirodu. Ipak, kod primene ovih đubriva ne treba preterivati.

Usled prevelike upotrebe, može doći do stvaranja bujne zelene mase, slabi mehanička otpornost biljaka, plodovi su podložniji truljenju. Njihovo prekomerno korišćenje, može dovesti i do propadanja gajenih useva.

Đubrivo od koprive

Za ovaj prirodni preparat potrebno vam je jedan kilogram koprive, koji se prelije sa 10l vode i ostavi tokom 10 do 15 dana da fermentiše. Povremeno se promeša. Dobijeno fermentisano đubrivo se procedi i razredi sa vodom u odnosu 1:10. Ovo đubrivo bogato je azotom.

Đubrivo od ljuski jaja

Veoma često na plodovima paprike možemo videti oštećenja koja se javljaju zbog nedostatka kalcijuma u ishrani biljke. Kako bi smo izbegli ovu negativnu pojavu, useve možemo prihranjivati đubrivom od ljuski jaja. Sakupljene ljuske se prije upotrebe osuše i usitne.

Dovoljne su četiri ljuske za 1l vode. Preliju se vodom i ostave na toplom mjestu tokom četiri dana, odnosno dok tečnost ne promeni boju i ne dobije neprijatan miris. Koliko dana će nam trebati zavisi od vremenskih prilika. Ovo đubrivo se prije upotrebe treba razblažiti vodom u odnosu 1:1.

Kokošije đubrivo

Kokošije đubrivo je bogato azotom, fosforom, kalijumom. Od njega može da se napravi tečno đubrivo za zalivanje. Potrebno je da se rastvori u vodi u odnosu 1:2. Ovaj rastvor se povremeno promeša tokom tri dana, posle čega se procedi i razblaži sa vodom. Jedan litar tečnosti razblaži se sa deset litara vode. Upotrebljava se za zalivanje.

Mleko sa jodom

Mleko je odličan preventivni fungicid, ali i odlično đubrivo. Pomaže i kod napada nekih štetočina. U 1l mlijeka dodamo 4 do 5l vode i dobro promešamo. U nastali rastvor dodamo 15 kapi joda. Smeša se može koristiti folijarno i tada će preventivno delovati kao fungicid.

Surutka podstiče rast

Surutka je nus proizvod koji nastaje u proizvodnji sira. Bogata je mnogim mineralima i raznim korisnim materijama. Osim što podstiče rast biljke paprike, ona djeluje i kao fungicid. Đubrivo se priprema veoma lako. Jedan litar surutke se razblaži sa 10l vode. Surutka ne sme biti slana. Tretiranje ovim rastvorom obavlja se poslije zalaska sunca.

Kora od banane i kopriva

Nekoliko zaljubljenika u bašte i uzgajanje povrća mi je otkrilo da koriste koru od banane za đubrenje. Najjednostavniji način njenog korišćenja kao đubriva je da se prilikom sadnje u sadne rupe dodaju komadiće kore banane. Kora se može osušiti, usitniti i koristiti prema potrebi.

Drugi način, koji su mi otkrili, je da prlikom pripremanja đubriva od koprive dodaju koru od banane koja fermentiše zajedno sa koprivom. Ovo đubrivo je bogato azotom i kalijumom.

Treći recept je za pripremu tečnog đubriva, koje se koristi za zalivanje biljaka. Na jednu koru banane doda se 1l vode. Kora se prethodno isecka na manje komade. Navedenu smešu ostaviti tokom tri dana na toplom mestu i povremeno promešati sadržaj. Taj rastvor se zatim procedi i razblaži sa vodom pre upotrebe. Na 1l rastvora se dodaje 1l vode.

Izvor: ba.boljabosna

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Poređaj Feedbacks
Vidi sve komentare
0
Voleli bi da čujemo vaše mišljenje, prokomentarišite!x
()
x
sr_RSSR_RS