fbpx

Pčele su najvažnija bića na planeti bez kojih nema života

Earthwatch Institut je pčele proglasio najvažnijim bićima na planeti, a evo i zašto…

Međunarodni institut Earthwatch nazvao je pčele najvažnijim stvorenjima na planeti Zemlji pre 11 godina na sastanku Royal Geographical u Londonu! – piše The Guardian

Oko 250.000 vrsta biljaka zavisi od pčela i oprašivanja. Mnogi od njih su presudni za svetsku poljoprivredu. Pčele povećavaju prinos jabuka, borovnica i krastavaca i do 30%, tako da će mnoge vrste voća i povrća postati oskudne i izuzetno skupe.

Pored toga, mnogi od naših lekova, konvencionalni i alternativni, potiču od oprašenih biljaka. A pamuk je još jedan bitan proizvod koji pčele oprašuju, pa bismo mogli reći zbogom jeftinim majicama i farmerkama.

Ali ne pati samo ljudska rasa. Razmotrite ptice i male sisare koji se hrane bobicama i semenkama koje se oslanjaju na pčelinje oprašivanje. Oni bi gladovali do smrti, a zauzvrat bi i sami gladovali – mesojedi ili mesožderke koji nastavljaju prehrambeni lanac.

Iako se insekti i životinje oprašuju – poput slepih miševa, leptira, pa čak i osa – nijedna nije dizajnirana kao pčele kao mašina za oprašivanje.

Širom sveta postoji 20.000 vrsta pčela. Glavni razlozi za smanjenje pčela su nekontrolisana upotreba pesticida, nedostatak cveća i deforestacija (krčenje šuma). Zbog toga su mnogi aktivisti tražili da se zabrane pesticidi, i umesto toga koriste prirodne alternative, a zdravlje i opstanak pčela pomno će se nadzirati.

Kako su naveli, 70 odsto svetske poljoprivrede zavisi isključivo od pčela, a polinacija ili oprašivanje je možda najvažnija funkcija pčela koja omogućava biljkama da se razmnožavaju.

Bez pčela, objavljeno je da će fauna na planeti polako početi da nestaje.

Takođe, istraživanje nekoliko univerziteta otkrilo je da su pčele jedino stvorenje koje ne nose nikakvu vrstu patogena – ni gljivice, ni viruse, ni bakterije.

Uz pomoć prirodnih sistema komposta obnavljaće se hranjivi sastojci u tlu, smanjujući gubitak zemlje od vetra i vodene erozije.

Prisetimo se i čuvene rečenice koju je Albert Einstein navodno rekao: „Ako pčele nestanu, ljudi će živeti još četiri godine.“

Tako da sledeći put kada ugledate pčelu razmislite dva puta pre nego što je ubijete 🙂

Izvor: Jutarnji.hr
Autor: Nepoznat

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Poređaj Feedbacks
Vidi sve komentare
0
Voleli bi da čujemo vaše mišljenje, prokomentarišite!x
()
x
sr_RSSR_RS