fbpx

Plava Java: Banana koja ima ukus „Baš kao sladoled od vanile“

Ova sorta banana je nesumnjivo jedna od najboljih i najukusnijih stvari! Plava Java je sorta banana koja po konzistenciji i ukusu podseća na sladoled od vanile. Ima slatku aromu, a ime je dobila po plavoj boji ljuštenja kada nisu zrele. Kada sazre, imaju bledo žutu ili zelenkastu boju. Poznaje se po nekoliko različitih imena: havajska banana na Fidžiju, banana od sladoleda na Havajima i Cenizo u centralnoj Americi.

Banane su tropsko voće, što znači da im ne ide dobro u hladnim predelima. Većina sorti ne može da poraste ispod prosečne temperature od 4.5 Celziusa i obično počinju da umiru na -2 celziusa. S druge strane, plava banana Java je otporna sorta i raste u relativno niskim temperaturama (20F / -7c)

plave java banane

Želite na svom imanju da uzgajate „sladoled od vanile“?

U SAD-u, plava Java banana pogodna je za uzgoj u USDA-inim zonama 9b do 11, iako neki poljoprivrednici rastu iz zona 8 do 11, koje su deo zona otpornosti. Na raspolaganju je mapa zona koja omogućava poljoprivrednicima da znaju gde će ta biljka najbolje uspevati.

Zrelo plavo Java stablo ima oko 4.5 do 6 metara visine. Ako odlučite da posadite stabljiku, biće potrebno oko devet meseci da sazrevaju plodovi. Sa druge strane, drveće u različitim fazama razvoja možete isporučiti vašem domu.

Evo nekoliko saveta kako da se pobrinete za vašu Plavu Java Banana biljku:

  • Voda je veoma važna! Banane vole bogato i toplo tlo sa velikom vlagom. Zalivajte biljku često i adekvatno, ali to ne znači da to trebate učiniti u meri plutanja.
  • Banani treba puno đubriva. Koristite NPK đubrivo sa hranjivim materijama u omeru 3: 1: 6. Za biljku visoku pola metra treba vam šolja đubriva mesečno. Obavezno oplođujte kada je vreme toplo. Raspršite đubrivo oko korena i zalijte čestice u tlu.
  • Bananama je potrebna sunčeva svetlost da bi klijale. Oblačno vreme nije dobro za klijanje.
  • Obrežite sekundarne izdanke oko svakog rizoma, ostavljajući najmanje jedan izboj oko biljke kako bi se potaknula fotosinteza.

Upotrebe Plave Jave

Listovi plave javanske banane široki su i snažni i mogu se koristiti umesto pergamentnog papira, aluminijumske folije ili sličnih omotača za kuvanje. Mogu se koristiti za sušenje, pečenje na roštilju, kuvanje i parenje.

Kako sama banana ima ukus sladoleda od vanile, možete je konzumirati umesto sladoleda. Banane su vrlo malo masne i energetski gusta hrana. Banana od 100 grama sadrži 89 kalorija, 22,8 grama ugljenih hidrata i 0,3 grama masti.

Banane su jedan od najboljih izvora kalijuma, minerala koji podržava reakciju nervnih ćelija i pravilnu kontrakciju mišića. Pravilan unos kalijuma je kritičan za pravilnu kontrakciju srca kao i za regulisan nivo krvnog pritiska.

Plava Java banana može da se koristi umesto običnih banana u svakom receptu, poput kolačića od zobene kaše od banane, palačinki sa bananama, smoothie-a, kolača od banane i još mnogo toga.

Izvor: globalremedyhouse.com/blue-java-banana-the-banana-that-tastes-just-like-vanilla-ice-cream
Prevod i obrada: Tech Sector 7

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Poređaj Feedbacks
Vidi sve komentare
0
Voleli bi da čujemo vaše mišljenje, prokomentarišite!x
()
x
sr_RSSR_RS