fbpx

Ratni zločini Bila Klintona nad Srbijom izloženi u novoj optužnici Hašima Tačija

Najdraži borac za slobodu predsednika Bila Klintona upravo je optužen za masovna ubistva, mučenja, otmice i druge zločine protiv čovečanstva. Klintonova administracija je 1999. godine pokrenula 78-dnevnu bombardijsku kampanju u kojoj je poginulo do 1500 civila u Srbiji i na Kosovu, u čemu su američki mediji ponosno predstavljali krstaški rat protiv etničke pristrasnosti. Taj rat je, kao i većina izgovora američke spoljne politike, uvek bio sramota.

Kosovski predsednik Hashim Tači optužen je za deset tačaka ratnih zločina i zločina protiv čovečanstva

Međunarodni sud u Hagu u Holandiji optužio je Tačija i devet drugih muškaraca za „ratne zločine, uključujući ubistva, prisilni nestanak osoba, progon i mučenje . “ Tači i ostali optuženi osumnjičeni optuženi su da su „krivično odgovorni za skoro 100 ubistava“, a optužnica je uključivala „stotine poznatih žrtava kosovskih Albanaca, Srba, Roma i drugih nacionalnosti i uključuju političke protivnike“. Ali, smešna američka medijska pristrasnost i / ili nesposobnost za taj rat se nastavlja. Njujork tajms je na Tačijevu optužnicu odgovorio tvitom koji je izjavio da je „lider Srbije optužen za ratne zločine“.

Karijera Hašima Tačija ilustruje kako antiterorizam predstavlja pogodnost za kreatore politike u Vašingtonu.

Pre nego što je postao kosovski predsednik, Tači je bio šef Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), boreći se da Srbi izguraju sa Kosova. Klintonova administracija je 1999. godine uprkos njihovoj užasnoj prošlosti odredila OVK borce za slobodu i pružila im ogromnu pomoć. Prethodne godine, State Department osudio je „terorističke akcije takozvane Oslobodilačke vojske Kosova“. OVK je bila snažno umešana u trgovinu drogom i imala je bliske veze sa Osamom bin Ladenom.

Ali naoružavanje OVK i bombardovanje Srbije pomogli su Klintonu da se predstavi kao borac protiv nepravde i preusmeri pažnju javnosti posle suđenja za imperativ. Klintonu su pomagale mnoge besramne članice Kongresa koje su želele da opravdaju američko ubistvo. Senator Joe Lieberman (D-CN) nadao se da Sjedinjene Države i OVK „stoje za istim vrednostima i principima. Borba za OVK bori se za ljudska prava i američke vrednosti. “ A pošto su zvaničnici Klintonove administracije javno poredili srpskog lidera Slobodana Miloševića sa Hitlerom, svaki pristojan čovek bio je dužan da aplaudira kampanji bombardovanja. (Alekander Cockburn je bio jedan od retkih novinara koji je u to vreme osudio nepravedni rat; ova kolumna Los Angeles Timesa iz 1999. godine postavila je zlatni standard za pozivanje Clintonove BS na Srbiju.)

I Srbi i etnički Albanci počinili su zločine u oštroj svađi na Kosovu.

Ali da bi posvetilo svoju kampanju bombardovanja, administracija Klintona mahnula je čarobnim štapićem i učinila da zločini OVK nestanu. Britanski profesor Philip Hammond napomenuo je da kampanja bombardovanja od 78 dana „nije bila isključivo vojna operacija: NATO je uništio i ciljeve“ dvostruke namene „, poput fabrika, gradskih mostova, pa čak i glavnu televizijsku zgradu u centru Beograda, u pokušaju da teroriše zemlju da se preda. “ NATO je više puta bacao kasetne bombe na pijace, bolnice i druga civilna područja. Kasetne bombe su protivpješadijske naprave dizajnirane da se razbacaju po neprijateljskim trupnim formacijama. NATO je bacio više od 1300 kasetnih bombi na Srbiju i Kosovo, a svaka bomba je sadržavala 208 odvojenih bombi koje su padobranom letele na zemlju. Stručnjaci za bombe procijenili su da je više od 10 000 neeksplodiranih bombi raštrkano oko pejzaža kada je bombardiranje završilo i osakatili decu dugo nakon primirja.

U poslednjim danima kampanje za bombardovanje Vašington post izvestio je da „neki predsednički pomoćnici i prijatelji opisuju Kosovo u Churchillian tonovima kao Clintonov„ najbolji čas “. nedvosmisleno moralni motivi za intervenciju NATO-a predstavljali su priliku za ublažavanje žaljenja koja su nosila savesnost Klintonove…. Prijatelj je rekao da je Klinton ponekad prigovarao da je generacija pre njega mogla da služi u ratu s očigledno plemenitom svrhom, i oseća se „gotovo prevarenim“ to „kad dođe njegov red, nije imao priliku da učestvuje u njemu. moralnog razloga. „“ Po Klintonovom standardu, klanje Srba bilo je „dovoljno blisko za rad vlade“ do „moralnog razloga“.

Ubrzo nakon završetka kampanje za bombardovanje 1999. godine, Clinton je izgovorio ono što su njegovi pomoćnici označili Clintonovom doktrinom: „Bilo da je unutar ili izvan granica zemlje, ako svetska zajednica ima moć da je zaustavi, trebalo bi da zaustavimo genocid i etničko čišćenje . “ U stvarnosti, Clintonova doktrina bila je da predsednici imaju pravo da započnu bombardovanje stranih zemalja na osnovu bilo kakve bezobrazne laži koju će američki mediji ponovo aktivirati. U stvari, lekcija iz bombardovanja Srbije je da američki političari samo trebaju javno da recituju reč „genocid“ da bi dobili dozvolu za ubistvo.

Nakon završetka bombardovanja, Clinton je uverila srpski narod da su se Sjedinjene Države i NATO složili da budu mirovni trudovi samo „uz razumevanje da će zaštititi Srbe kao i etničke Albance i da će otići kada se mir obvlada“. U sledećim mesecima i godinama, američke i NATO snage su stajale dok je OVK nastavila sa etničkim čišćenjem, klanjajući srpske civile, bombardujući srpske crkve i tlačeći bilo kakve nemuslimane. Skoro četvrt miliona Srba, Cigana, Jevreja i drugih manjina napustilo je Kosovo nakon što je gospodin Clinton obećao da će ih zaštititi. Do 2003. godine, gotovo 70 odsto Srba koji su živeli na Kosovu 1999. godine pobeglo je, a Kosovo je bilo 95 odsto Albanaca.

Ali Tači je ostao koristan za američke kreatore politika. Iako je nakon osvajanja vlasti na Kosovu bio široko osuđen za ugnjetavanje i korupciju, potpredsednik Joe Biden je 2010. pozdravio Tačija kao „George Vashington of Kosovo“. Nekoliko meseci kasnije, izveštaj Saveta Evrope optužio je Tačija i operativce OVK za trgovinu ljudskim organima. Gardijan je napomenuo da je u izveštaju navedeno da je Tačijev unutrašnji krug „odveo zarobljene preko granice u Albaniju posle rata, gde je rečeno da je veći broj Srba ubijen zbog svojih bubrega, koji su prodati na crnom tržištu“. U izveštaju se navodi da su, kada su „hirurzi za transplantaciju“ bili spremni za operaciju, [srpske] zarobljenike pojedinačno izvodili iz „sigurne kuće“, a po pravilu ih je izveo napadač OVK, a njihovi leševi brzo su prebačeni u operativnu kliniku. „

Uprkos optužbi za trgovinu telom, Thaci je bio zvezda prisutan na godišnjoj konferenciji Globalne inicijative od strane Clinton fondacije 2011., 2012. i 2013., gde je pozirao za fotografije sa Billom Clintonom. Možda je to bila okorjelost od ugovora o lobiranju od 50.000 dolara mesečno koji je Tačijev režim potpisao sa grupom Podesta, čiji je sufinancirao budući menadžer kampanje Hillari Clinton, John Podesta, kako je izvestio Daili Caller.

Klintonova ostaje heroj na Kosovu gde je u glavnom gradu Prištini postavljena njegova statua. List Guardian napomenuo je da je statua Clintonu prikazala „s podignutom levom rukom, tipičnom gestom vođe koji pozdravlja mase. U desnoj ruci drži dokumente urezane datumom kada je NATO počeo bombardovanje Srbije, 24. marta 1999. “ Bilo bi tačnije prikazati Clintona kako stoji na hrpi leševa žena, dece i drugih ubijenih u američkoj kampanji bombardovanja.

Godine 2019. Bill Clinton i njegova fanatično pro-bombardovanje bivša državna sekretarka Madeline Albright posetili su Prištinu, gde su „tretirani kao rock zvezde“ dok su pozirali za fotografije sa Thacijem. Clinton je izjavila, „Volim ovu zemlju i uvek će mi biti jedno od najvećih počasti u životu da stojim sa tobom protiv etničkog čišćenja (od strane srpskih snaga) i slobode.“ Thaci je dodelio Clinton i Albright medalje za slobodu „za slobodu koju je on doneo nama i mir za ceo region.“ Albright je osmislila sebe kao vizionarsko upozorenje protiv fašizma u Trumpovoj eri. Zapravo, jedino priznanje koje Albright zaslužuje je „Mesar iz Beograda.“

Klintonov rat protiv Srbije

bio je Pandorina kutija od koje svet još uvek pati. Budući da su političari i većina medija rat protiv Srbije prikazali kao moralni trijumf, Bushovoj administraciji je bilo lakše opravdati napad na Irak, Obaminoj administraciji bombardovati Libiju, a Trumpovoj administraciji da više puta bombardira Siriju. Sve te intervencije posejale su haos koji i dalje psuje navodne korisnike.

Bombardovanje Srbije 1999. godine

od strane Bila Klintona bila je velika prevara kao i Džordž Buš, koji je ovu državu zaveštao u napadu na Irak. Činjenica da su Clinton i drugi najviši američki vladini službenici nastavili da veličaju Hašima Tačija uprkos optužbama za masovna ubistva, mučenja i trgovinu telima, još jedan je podsetnik na rasprostranjenost većine američke političke elite. Da li će Amerikanci sledeći put ponovo biti lakoverni kada političari u Vašingtonu i njihovi saveznici u medijima izmisle gluposti izgovora da provale pakao iz neke nesretne strane zemlje?

Autor: JAMES BOVARD
Izvor: counterpunch.org
Foto: TSGT Victor Trisvan – Public Domain

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Poređaj Feedbacks
Vidi sve komentare
0
Voleli bi da čujemo vaše mišljenje, prokomentarišite!x
()
x
sr_RSSR_RS