fbpx

Rusija zabranjuje Wi-Fi i mobilne telefone u osnovnim školama navodeći ozbiljne zdravstvene probleme od zračenja

Rusko ministarstvo zdravlja objavilo je preporuke školama da zabrane upotrebu Wi-Fi-ja i pametnih telefona u osnovnim školama, navodeći ozbiljne zdravstvene probleme.

Informacije su o Dečjoj zdravstvenoj odbrani pružili profesor Oleg Grigoriev, doktor nauka, predsedavajući Ruskog nacionalnog komiteta za zaštitu od nejonizujućeg zračenja.

Profesor Grigoriev otvoreno govori o šteti bežične tehnologije i predvodio je nedavne inicijative ruske vlade za zaštitu zdravlja dece od nepotrebne štete.

Takođe je twitovao o ovome:
Izveštaji dečije zdravstvene zaštite:

Rusija prati ostale zemlje širom sveta koje su preduzele akcije kako bi smanjile upotrebu Wi-Fi-ja u školama i zaštitile zdravlje dece.

Izrael je 2013. godine postao prva zemlja na svetu koja je prihvatila ograničenja upotrebe Wi-Fi-ja u školama. Zabranili su Wi-Fi u vrtićima i ograničiili upotrebu Wi-Fi-ja u osnovnim školama. Wi-Fi je dozvoljen tri sata nedeljno u prvom i drugom razredu i šest sati nedeljno za treći razred. Mora se isključiti u svako drugo vreme.

U 2017. godini Kipar je zabranio Wi-Fi u vrtićima i zaustavio upotrebu Wi-Fi-ja u osnovnim školama. Pored toga, Kiparski nacionalni komitet za životnu sredinu i zdravlje dece pokrenuo je nacionalnu kampanju za podizanje svesti o deci koja su izložena mobilnom telefonu i bežičnom zračenju.

U SAD-u je 2016. godine savetodavno veće za zaštitu životne sredine i zaštite dece (CEHPAC) koje je imenovao guverner, izdalo izveštaj kojim savetuje Ministarstvo za obrazovanje da preporuči lokalnim školskim okruzima da smanje izloženost školskog uzrasta bežičnim uređajima i radijaciji i da obezbede žičanu a ne bežičnu internetsku vezu. Nisu preduzete nikakve akcije.

Ova akcija ruskog Ministarstva zdravlja usledila je nakon još jedne nedavne akcije ministarstva za podsticanje smanjenja izloženosti dece bežičnim uređajima.

U martu 2020. godine, nakon izbijanja Covid-a, rusko Ministarstvo zdravlja zajedno sa Naučno-istraživačkim institutom za higijenu i Ruskim nacionalnim komitetom za zaštitu od nejonizujuće zračenja objavili su preporuke za bezbednost dece koja koriste digitalne tehnologije za učenje kod kuće. Preporuka podstiče korišćenje interneta putem žičane veze a ne putem Wi-Fi-ja.

Izvor: newspunch.com
Autor: Baxter Dmitry

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Poređaj Feedbacks
Vidi sve komentare
0
Voleli bi da čujemo vaše mišljenje, prokomentarišite!x
()
x
sr_RSSR_RS