fbpx

Skoro 40% hrane u Rusiji dolazi iz malih, porodičnih vrtova zvanih “Dachas“

Skoro polovina ruske hrane uzgaja se u dvorišnim baštama!

Iako je većina sveta u potpunosti zavisna od industrijske poljoprivrede, Rusi svoju hranu sami uzgajaju.

Nedavno 2011. godine, punih 40% hrane proizvedene u Rusiji došlo je iz malih, bašti domaćinstava zvanih dacha.

Taj broj je manji od vrhunca komunističke ere, kada je 90% hrane nacije dolazilo iz dacha – malih parcela zemlje koje je vlada davala ljudima za uzgoj hrane.

Ali 40% je i dalje ogromno u poređenju sa manje od 1% američke hrane koja se još uvek uzgaja na malim, porodičnim imanjima.

U kolonijalnoj Americi poljoprivreda je bila osnovni životni fond za 90% stanovništva. Danas poljoprivrednici i rančevi predstavljaju samo jedan procenat zaposlenih Amerikanaca.

Da bih kontrola snabdevanja hranom države pala u sve manje i manje ruku tj. da čitava kontrola bude od strane svega nekoliko ljudi.

Ova promena nije ni približno dramatična u Rusiji, gde su bašte u dači proizvele 80% nacionalnog voća i bobičastog voća, 66% povrća, 80% krompira i polovine mleka (najveći deo ga je konzumirao sirovo) u 2011. godini prema ruskoj službi za statistiku.

2003. godine, ruska vlada je usvojila Zakon o privatnoj bašti, koji je građanima dao pravo na privatne parcele (između 2 i 5 ari) besplatno.

Dacha se može koristiti za baštovanstvo i izgradnju malih letnjih domova/vikendica.

Mnogi Rusi provode praznike i svaki topli vikend u godini na svojim dachama, koji takođe služe kao odmorište u prirodi, daleko od užurbanih gradova.

Izvor: returntonow.net/
Autor: returntonow.net

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Poređaj Feedbacks
Vidi sve komentare
0
Voleli bi da čujemo vaše mišljenje, prokomentarišite!x
()
x
sr_RSSR_RS