fbpx

Smokve kao lek – Prirodnim putem izbacite sve iz creva

Smokve su plod drveta iz obitelji murva kojeg latinskim imenom nazivamo Ficus carica. Postoji preko 150 vrsta smokava koje se međusobno razlikuju po boji, a neznatno po strukturi. Najpoznatije i najrasprostranjenije vrste su:

  • Mission (crno-ljubičasta kora s mesom roskaste boje)
  • Kadota (zelena kora s ljubičastim mesom)
  • Calimyrna (zelenkasto-žuta kora s jantarnim mesom)
  • Jadranska smokva (svijetlo-zelena kora s mesom zagasitoroze boje).

Smokve imaju vrlo kratku sezonu uzgoja i iznimno su osjetljive. Stoga su najukusnije ako se jedu neposredno nakon branja, nakon što su kratko vrijeme odležale u frižderu. Iako su sveže smokve dostupne tek nekoliko mjeseci u godini, u suhim smokvama možete uživati tijekom cijele godine.

Suha Smokva kao lek

Redovita probava osnova je vitalnosti i zdravlja. Problem zatvora creva odražava se nedovoljno učestalim, neredovitim i nepotpunim pražnjenjem creva. U protivnom se nagomilavaju štetni produkti probave, uz razvijanje raznih simptoma (nelagoda, osjećaj nadutosti, slabi apetit, umor, glavobolja). Od zatvora češće pate žene, trudnice, osobe starije životne dobi i dijabetičari.

Neki od uzroka zatvora mogu biti nedovoljno uzimanje tekućine, prehrana koja je zasnovana na “fast food” prehrani i stoga siromašna dijetalnim vlaknima, nedostatak fizičke aktivnosti, uzimanje određenih lijekova, te jači stres.

Problem zatvora uspešno se može otkloniti primenom Sirupa od smokve i šljive, prirodnog proizvoda koji sadrži suhe smokve i suhe šljive koje imaju laksativni učinak, te eterična ulja komorača i paprene metvice koja smanjuju grčeve i nadutost u crijevima.

Smokve su bogat izvor prehrambenih vlakana, a visok udio čine vlakna topljiva u vodi. Ta vrsta vlakana povoljno djeluje na regulaciju probave. Za razliku od svežih, suhe smokve imaju trostruko veću količinu minerala magnezija što doprinosi njihovom laksativnom djelovanju. Nadalje, magnezij je jedan od ključnih čimbenika koji organizam štiti od štetnog utjecaja psihičkog stresa.

Sirup od suhe smokve i šljive kao lek

Visok udio netopljivih prehrambenih vlakana, koja su verovatno ključ prevencije zatvora. Netopljiva vlakna ne mogu se razgraditi u probavnom sustavu, pa u njemu ostaju, apsorbiraju vodu i čine stolicu voluminoznijom, što olakšava prolaz kroz crevo.

Sorbitol, prirodni šećer koji također ima sposobnost upijanja vode i na taj način pomaže u otklanjanju zavora.

Dihidroksifenil-izatin, tvar koja potiče kontrakcije crijeva, što je esencijalan proces za redovito pražnjenje creva.

Kako bi se održala normalna pokretljivost i rad creva, potrebno je voditi računa o čimbenicima na koje možemo utjecati vlastitim ponašanjem i navikama. Dakle, valja unositi dostatne količine prehrambenih vlakana, te redovito piti tekućinu.

Ako problemi s zatvorom ne izostaju, uzmite Sirup od smokve i šljive prije spavanja, a on će tijekom noći nježno potaknuti prirodne probavne procese i donijeti vam ugodno olakšanje sledeće jutro.

Visok udio netopljivih prehrambenih vlakana, koja su verovatno ključ prevencije zatvora. Netopljiva vlakna ne mogu se razgraditi u probavnom sustavu, pa u njemu ostaju, apsorbiraju vodu i čine stolicu voluminoznijom, što olakšava prolaz kroz crevo.

Sorbitol, prirodni šećer koji također ima sposobnost upijanja vode i na taj način pomaže u otklanjanju zavora.

Prednosti sirupa od smokve i šljive 

– prirodan proizvod: aktivni sastojci su prirodnog porekla
– prikladan za uporabu: moguće je proizvoljno doziranje za djecu i odrasle
– ne sadrži dodani šećer: mogu ga koristiti i dijabetičari
– blago potiče prirodan rad creva: pogodan za decu i trudnice

Smokve na stolu.

Naučnici dokazali da je Smokva snažan antioksidans

Već stotinama godina, smokve čine dio tipične zdrave mediteranske prehrane. Osim bogate historije i legendi koje se vežu uz njih i neiscrpne kulinarske primjene, smokve su ujedno u žarištu brojnih znanstvenih istraživanja. Naime, kao izvanredan izvor prehrambenih vlakana, minerala i posebice polifenola, smokve se razmatraju kao namirnica povoljna za zdravlje i potencijalna pomoć u prevenciji i terapiji bolesti današnjice.

Kako bi otkrili sastojke s potencijalno povoljnim učinkom na zdravlje, znanstvenici su analizirali sastav polifenola, antocijanina i antioksidativni kapacitet šest komercijalnih vrsta smokava koje se razlikuju po boji (crne, crvene, žute i zelene). Otkrili su impresivan sadržaj polifenola, a time i snažnu antiokidativnu aktivnost, a što je vrsta bila tamnije i jarkije boje udio korisnih molekula i antioksidativna snaga bili su veći. Primjerice, najviši udio polifenola i antocijana te najsnažnija antioksidativna aktivnost zabilježena je kod vrste Mission karakteristične po crno-ljubičastoj kori s mesom roskaste boje.

Zanimljivo je da je glavnina fitokemikalija pronađena u kori smokava, a manje količine izmjerene su u mesu. I ranije provedena istraživanja pokazala su da su smokve iznimno bogat izvor polifenola. Mnoge će začuditi da su smokve značajno bogatije polifenolima od primjerice jabuke, borovnice, grožđa, naranče, šljive i jagode, pa čak i od namirnica koje se smatraju iznimno bogatim polifenolima – poput crnog vina i čaja.

smokve u košari.

Suve smokve mogu da se čuvaju i do 6 meseci

Smokve možete da koristite kao moćno sredstvo za čišćenje lica – njene sićušne semenke obaviće posao pilinga, a aktivni enzimi će odstraniti sloj mrtvih ćelija.

Bogate su beta-karotenom pa se preporučuje da jedete smokve nekoliko dana pre odlaska na sunčanje.

Sveže smokve se brzo kvare pa treba odmah da se pojedu, ili odlože u frižider, gde mogu da se drže do tri dana.

Sveža smokva deluje umirujuće kod upala disajnih puteva.

Autor: cajeviza.com/
Izvor: cajeviza.com/

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Poređaj Feedbacks
Vidi sve komentare
0
Voleli bi da čujemo vaše mišljenje, prokomentarišite!x
()
x
sr_RSSR_RS