fbpx

TRAMP POSLAO ULTIMATUM SRBIJI! Oterajte kineske kompanije, Huawei i njihov 5G

Iz Ambasade SAD stigao je zahtev da Beograd stavi na crnu listu sve kineske kompanije koje ugrožavaju američke ekonomske interese, a pre svega kineski tehnološki gigant ‘Huavej’. Tramp je ovu kinesku kompaniju, koja posluje i u Srbiji, stavio na crnu listu u maju prošle godine, zabranivši američkim firmama da koriste njenu tehnologiju. Wašington sada očekuje da Srbija uradi isto to, pod firmom ‘zaštite od špijunaže i krađe ličnih podataka građana’

Sve je na ‘radaru’

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa, poslovanje Srbije sa Kinom već je ušlo u ‘radar’ američkih diplomata. U Ambasadi SAD navode da je za ekonomsku i nacionalnu bezbednost Srbije od presudnog značaja da pažljivo prati investicione dogovore koji mogu predstavljati ‘prostor za prenos tehnologije, špijunažu, krađu ličnih podataka građana ili kompromitovanje kritične infrastrukture’.

‘Srbija ima razloga za zabrinutost za privatne informacije koje su na mreži kojom upravlja Narodna Republika Kina. ‘Huavej’ je usko vezan za Komunističku partiju Kine, koja, prema kineskom zakonu, može primorati ‘Huawei’ da manipuliše, ometa ili vrši špijunažu nad informaciono-komunikacionim sistemima izvan kineskih granica, u bilo kojoj zemlji koja koristi svoju tehnologiju’, navodi se u dopisu ambasade, dodajući da se nadaju da fokus na bezbednost mreže otvara mogućnosti i za američke IT kompanije u Srbiji.

‘Glavni cilj je zaštita sigurnosti digitalne infrastrukture u Americi i ohrabrenje saveznika, uključujući Srbiju, da to isto urade’, podvlači se u saopštenju Ambasade SAD.

Komentarišući ove navode, predsednik Srpskog spoljnopolitičkog kruga Milisav Paić kaže da je saopštenje Ambasade SAD deo globalne američke kampanje za usporavanje kineskog tehnološkog prodora.

– Kina je u tome bar dve godine ispred zapadnih takmaca. SAD nastoje da kompromituju ovu tehnologiju kao opasnost po nacionalnu bezbednost Zapada i zemalja iz njihove interesne orbite. U pozadini svega toga je činjenica da SAD zbog ubrzanog istraživačkog napretka Kine gube tehnološki monopol, ne samo u oblasti miroljubivih već i vojnih tehnologija. Srbija treba da vodi računa o sopstvenim interesima, pri čemu Kina predstavlja važan oslonac naše spoljne politike, posebno u vezi sa Kosovom i našim ambicioznim strateškim razvojnim projektima – naglašava Paić.

Paić verovatno nije svestan 5G tehnologije i njegove prave svrhe ili se samo pravi.

Politikolog Aleksandar Pavić, na drugoj strani, ocenjuje da bi Amerikanci i njihovi saveznici hteli da zadrže monopol nad globalnim nadzorom i prisluškivanjem.

– Žele da spreče pojavu drugih tehnologija koje ne mogu da kontrolišu. ‘Huavej’ im smeta i zato što je otišao dalje u tehnološkom razvoju u odnosu na američke konkurente. Nisu Amerikanci zabrinuti za srpske nacionalne interese. Da jesu, povukli bi priznanje lažne države Kosovo i prestali bi da pritiskaju RS da se podredi sarajevskim islamistima. Zabrinuti su da će Srbija sarađivati sa onima koji nude najbolje uslove i kvalitet i koji ne uslovljavaju ekonomsku saradnju sa Srbijom – zaključuje Pavić.

Izgleda da nam zaista stiže pomoć iz Amerike.

Delite istinu da bi što više ljudi moglo da zna šta se trenutno dešava.

Podržite rad nezavisnog web portala Tech Sector klikom OVDE.

Izvor: sajkaca.com

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Poređaj Feedbacks
Vidi sve komentare
0
Voleli bi da čujemo vaše mišljenje, prokomentarišite!x
()
x
sr_RSSR_RS