fbpx

Tužba protiv Google zbog prikupljanja biometrijskih podataka onlajn učenika

Google je optužen u parnici za prikupljanje šablona lica i glasovnih otisaka miliona američke dece koja koriste obrazovnu platformu kompanije.

Dvoje dece iz države Ilinois tuži Google zbog navodnog prikupljanja biometrijskih podataka, uključujući skeniranje lica, miliona studenata kroz softverske alate pretraživača za učionice.

Tužba, podnesena u četvrtak na saveznom sudu u San Hozeu u Kaliforniji, traži status klasne tužbe. Deca, poznata samo kao H.K. i J. C. u tužbi, tuže se preko svog oca, Clintona Farvell-a.

Google koristi svoje usluge za kreiranje predložaka lica i „otisaka glasa“ dece, kaže se u žalbi, putem programa u kojem gigant za pretragu školskim okruzima širom zemlje nudi Chromebook-ove i besplatan pristup aplikacijama G Suite for Education. Te aplikacije uključuju studentske verzije Gmail-a, Kalendara i Google dokumenata.

Prikupljanje podataka će vjerovatno prekršiti Illinois zakon o privatnosti biometrijskih podataka ili BIPA, koji regulira prepoznavanje lica, otiske prstiju i druge biometrijske tehnologije u državi. Ova praksa bi verovatno naišla i na Zakon o zaštiti privatnosti dece na mreži ili COPPA, federalni zakon koji zahteva od veb lokacija da dobiju pristanak roditelja prilikom prikupljanja ličnih podataka od korisnika mlađih od 13 godina.

Google je odbio da komentariše. Bloomberg je ranije objavio vesti o tužbi.

Žalba traži odštetu od po 1.000 USD za svakog člana klase zbog kršenja BIPA-e, koje je Google počinio „nepažnjom“, ili 5.000 dolara za svaku povredu koja je počinjena „namerno ili nepromišljeno“.

Tužba podvlači Google-ovu dominaciju u američkim učionicama, koja je u poslednjih nekoliko nedelja porasla. Škole više zavise od obrazovnih alata tehnološkog giganta jer se fizička nastava širom zemlje otkazuje kao odgovor na pandemiju koronavirusa.

Kako nekoliko država donosi naloge za boravak kod kuće, upotreba Googleovih alata je naglo skočila.

Preuzimanja Google učionice, koja pomaže nastavnicima da upravljaju predavanjima na mreži, narasle su na 50 miliona, čineći je obrazovnom aplikacijom broj 1 na Appleovim iOS i Googleovim Android platformama. U četvrtak je Google najavio partnerstvo sa vlašću Kalifornije Gavin Newsom kako bi poklonio 4.000 Chromebook-ova studentima širom države.

Naime ova tužba nije prvi put da je Google izvukao kritike zbog svojih napora u učionici.

U februaru, generalni državni advokat iz Novog Meksika Hector Balderas tužio je Google zbog navodnog kršenja COPPA putem njegovih obrazovnih platformi. Tužba je optužila Google da prikuplja informacije o lokacijama učenika, njihovim lozinkama, web lokacijama koje su posetili, šta su tražili na Googleu i Youtube, njihovim kontaktnim listama i snimcima glasa.

Google se takođe suočio sa širim povratnim udarima zbog rukovanja podacima o deci. U septembru je Federalna trgovinska komisija SAD-a oborila kompaniju rekordnih 170 miliona dolara kazne, kao i novim zahtevima, zbog Youtube-ovog kršenja zakona COPPA.

Kao odgovor, web lokacija je uvela velike promene u načinu na koji postupa sa dečjim videozapisima, uključujući ograničavanje podataka koje prikuplja iz tih pogleda.

Izvor: cnet.com
Izvor podataka o tužbi: bloomberglaw.com
Autor: cnet.com

Pretplati se
Obavesti o
guest
0 Komentara
Poređaj Feedbacks
Vidi sve komentare
0
Voleli bi da čujemo vaše mišljenje, prokomentarišite!x
()
x
sr_RSSR_RS